Katona (Pap) János emlékére

Búcsúzunk Katona (Pap) Jánostól

 

Tulajdonképpen kivel állt a legközelebbi kapcsolatban - kérdezték azután, hogy eltávozott közülünk. Legszorosabb kapcsolatban a kertek növényeivel és a kertek fáival volt. Keze munkája által az öreg fák megfiatalodtak, a fiatalok éretté váltak... Mielőtt munkához látott, hátratolta kissé sapkáját, szemügyre vette "páciensét" és ahogy nekilátott metszeni, - mindig fényes szerszámaival - az ágakat fűrészelni, úgy tűnt, egész lényével dolgozik: keze csak mint az erre leginkább alkalmas, legkézenfekvőbb eszköz volt jelen a belülről fakadó, eltökélt és célirányos mozdulatokhoz.

János egész lényével munkálkodott. Fáradhatatlanul és úgy, hogy néha az óvatosságról is megfeledkezett. Voltak balesetei, csontjait sokszor törte. Ezután sokszor és sokan látogatták meg a kórházban, vagy a szanatóriumban. Bekötött, begipszelt karral, lábbal mosolyogva fogadott minket, látogatókat. Hát, már megint... mondta. Mint műszaki embert ismertük meg őt az 1980-as évek legelején, amikor a súlyos autóbalesete utáni több operációt követően újból mozgatni tudta a karját. Ezt követően nem csak addigi munkáját adta fel a Videoton gyárban, hanem addigi életformáját is. Valójában újjászületve másféle életmódot, új utat választott. Először csak az egészséges táplálkozás vált fontossá számára. Így került ismeretségbe Mezei Ottóné Klárival - és kötött további életét meghatározó barátságot a biodinamikus gazdálkodással. Hamar kiderült, hogy nem önmagában álló termesztési, kertészeti módról van csupán szó, hanem az antropozófiáról, amelyből ez a gazdálkodási mód táplálkozik. János belevetette magát és nemsokára Witten-Annenból jelentkezett, ahol elvégezte a Waldorf tanárképzést. Hazatértét követően az első Waldorf Iskolában vállalt kertművelés tanári munkát. Nagy elkötelezettséggel dolgozott, vagy ha munka nem volt, egyszerűen segített az iskolákban. Jelen volt a biodinamikus élet minden területén, a preparátumkészítési napokon, a tavaszi közös metszési gyakorlatokon, az iskolák szabadtéri rendezvényein. Hosszú ideig volt tagja a Goetheanum mezőgazdasági képviselő körének Dornachban.

Alsóvölgy utcai lakását annyian ismerték és látogatták, hogy a hazai Waldorf és biodinamikus mozgalom történelmének meghatározó helyévé vált. Az évek során országosan ismertté vált a bio- és biodinamikus kertészek körében. Mindenfelé hívták és igényelték munkáját. Az elmúlt években az Antropozófiai Társaság kertjének rózsáit telepítette és gondozta nagy-nagy odaadással. 

Biodinamikus társaid így búcsúznak:

János, minden derű, amit itt hagytál - szeretettel él bennünk tovább!

 

Mezei Mihály