A Demeter International közgyűlése új elnökséget választott: Helmy Abouleish a Demeter-International új elnöke

A Demeter-International közgyűlése új elnökséget választott, és stratégiákat dolgozott ki az irányelvek, a tanúsítás, a képzés, a marketing és a lobbi tevékenység jövőbeli fejlesztésére.

21 évvel az alapítás után jelentős változás történt, mivel az úttörők, Thomas Lüthi és Susanna Küffer visszaléptek funkcióikból. Thomas Lüthi tiszteletbeli elnöknek kerül felkérésre a hosszú távú elkötelezettségéért. Az elmúlt évek során elnökként képes volt összeállítani egy globális, de különböző tagokból álló szervezetet. Susanna Küffer tiszteletbeli elnökségi tag címet kapott a Demeter-International elnökségében töltött idejében a szervezeten belüli adminisztráció, a védjegyezés és a lobbi tevékenység területén kifejtett aktivitásáért.

Az új elnök, Helmy Abouleish, az egyiptomi Sekem közösség vezetője, aki tökéletesen megtestesíti a következő lépést a Demeter-International szervezeti fejlődésében. A Demeter-International kötelezettséget vállal arra, hogy támogatja a biodinamikus mozgalom holisztikus vízióját. A Demeter és a Biodinamikus védjegy tanúsító- és védőszövetségeként lértrejött szövetség,a Demeter-International kutatási, képzési és tanácsadási tevékenységet támogató szervezetté alakult, és felelősséget vállal a Demeter piacok világszerte történő fejlesztéséért.

A Sekem kezdeményezés egy példa arra, hogyan válhat ez a jövőkép a jövő mezőgazdaságának támogatójává.

A Demeter Svájc volt a Demeter International közgyűlésének ezévi házigazdája, egyúttal bepillantást is nyújtottak a résztvevő látogatóknak a svájci biodinamikus munkába. A résztvevők Európa tagországok, mint Németország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Svájc, Dánia, Norvégia, Svédország, Finnország, Ausztria, Olaszország, Szlovénia és Spanyolország képviselték. Ezek mellett Indiából, Egyiptomból, Brazíliából, az USA-ból, Új Zélandról, míg vendég tagként Argentínából, valamint a vendégtagságra jelölt Chiléből, ezen kívül Litvániából is érkeztek - új és régi ismerősök, mint az országos Demeter/Biodinamikus szervezeteik képviselői. A vendég tagsággal bíró Magyarországot a Biodinamikus Közhasznú Egyesület elnöke képviselte

A gazdálkodás legjobb gyakorlatát egy demeter gazdaságban tapasztalhattuk meg, amely a minimális talajművelés rendszerével működik, tehén tartással. Az előállított svájci sajt főként régionálisan kerül értékesítésre. Ezen kívül a piaci igényekhez kapcsolódva tojótyúk, és csirke tartására rendezkedtek be.

Látogatás volt a Goetheanum-ban, ahol a Mezőgazdasági, a Pedagógiai és a Természettudományi szekció vezetői tartottak tájékoztatást, majd a Goetheanum (táj)kertje került bemutatásra. A FiBL Mezőgazdasági Szakosztályának kutatási munkái, különösen a biodinamikus, ökológiai és hagyományos gazdálkodás 40 éve zajló összehasonlító DOK-kísérlete további munkára ösztönöz.

A jövő építése zajlik a Sativa Rheinau biodinamikus növénynemesítő vállalatnál, és ugyanezt tapasztalhattuk a szintén Rheinauban működő biodinamikus mezőgazdasági iskola meglátogatása során is. Az iskolához szorosan kapcsolódik Svájc legnagyobb biodinamikus gazdasága, 125 hektárral.

A házigazdák – stílszerűen – a Svájci államszövetségről szóló előadásban mutatták be a Szövetségi formációt. A szövetség, - a konföderáció eszméje-  egyben a Demeter International egyik vezérelve is.

A közgyűlés új szabványokat fogadott el a biodinamikus szaporítóanyag előállításra vonatkozóan, hogy lehetővé váljon azon termékek címkézése, amelyek támogatják ezt a nagy jelentőségű hozzájárulást a vetőmagok jövőbeli sokféleségéhez. A munkacsoportok megvitatták az irányelvek, a tanúsítás, a képzés, a marketing és a lobbi tevékenységek jövőjét. Láthatóvá vált, hogy a különböző országokban milyen meggyőző munka folyik, például a gazdálkodók és más termelők képzésében.

Az Indiai Biodinamikus Egyesület a Demeter-International teljes jogú tagjává vált, így összesen már 19 tag és négy vendégsszervezet – köztük a magyar Biodinamikus Kh. Egyesület -  képezi a tagságot. Összesen több mint 187.000 hektár Demeter minősített földterület, 5.387 gazdálkodó, és további 979 feldolgozó rendelkezik a Demeter / Biodinamikus szabványoknak megfelelő tanúsítással.

www.demeter.net

 

Balról jobbra:  Helmy Abouleish,DI elnök; Alexander Gerber,alelnök;  Thomas Lüthi, tiszteletbeli elnök.
Balról jobbra: Helmy Abouleish,DI elnök; Alexander Gerber,alelnök; Thomas Lüthi, tiszteletbeli elnök.
DI elnökség
Balról jobbra: Helmy Abouleish,DI elnök; Alexander Gerber,alelnök; Thomas Lüthi, tiszteletbeli elnök.

A Demeter International sajtóközleményét kiegészítve összeállította: Mezei Mihály