Biodinamikus Kispiac a MAT udvarán

A 29. Biodinamikus Téli Tanfolyam -2020. január 18-19.- szombati programjai között helyet kapott egy rövid beszámoló a MAT székház udvarán kezdeményezett Biodinamikus Árubemutatóval Egybekötött Vásár, a könnyebb érthetőség kedvéért a továbbiakban Kispiac témája is. Valóban rövid lehetett csak ez a beszámoló, hiszen maga a rendezvény is rövid múltra tekint vissza. Az alábbiakban összefoglalom a Biodinamikus Kispiac eddigi történetét. 

Egy biodinamikus piac, illetve árubemutató ideája a megvalósulást megelőző év őszén, 2018. októberében jelent meg először. Mint ötletet be is mutattam a 2019-es Téli Tanfolyam alakalmával. Azonban az idea valós megszületéséhez szinte pontosan egy évre volt szükség.  2019. október 1-én, az eredeti terveknek megfelelően, -vagyis, hogy ünnepkörhöz kötjük a rendezvényünk időpontjait- a Biodinamikusok számára is kiemelt helyet betöltő, Mihály-naphoz kapcsolódóan rendeztük meg első vásárlással egybekötött árubemutatónkat, azaz Kispiacunkat.                                                                                                     

Az előkészítő munka folyamán, amely az iskolaév kezdete után két héttel indult el, tájékoztató leveleket küldtem ki a környékben működő Waldorf intézmények központi email címére, valamint Takács Péter (MAT képviselő) közbenjárásával az Antropozófia Társaság levelező listájára. Így gondoltam biztosítani az értő vásárlóerő megjelenését. Eközben történtek meg az egyeztetések az árusokkal, akik mind támogatóan és bizalommal fordultak a kispiac gondolata, illetve annak megvalósulása felé.  De kik is ők, akik vállalták az árusként való megjelenést ezen a teljesen új és bizonytalan kimenetelű kezdeményezésen?   A Budaházi kertészet friss salátákkal, levélzöldségekkel, fűszer- és gyógynövényekkel; a Legéndi gazdaság zöldségekkel, gyümölcsökkel és nagyon finom házijoghurttal; Zöld Edit friss zöldségekkel és gyümölcsbefőttel, lekvárral; illetve Terjéki József kecske tejtermékekkel érkeztek.  Bár személyesen nem tudtak velünk lenni, de portékáik jelen voltak: Czeller Gábor gazdaságából zöldségek és lekvárok, illetve Nagy Ervinné homoktövis ültetvényéről ivólevek és lekvárok.                                 

 A Biodinamikus Közhasznú Egyesület kapcsolódó kiadványai és könyvei, és a Zengőkert Kiadó mesekönyvei is helyet kaptak egy asztalon.  Izgalmas pillanatok voltak a kipakolás és várakozás pillanatai, hiszen nem tudtuk, vajon lesz-e érdeklődés egyáltalán, illetve, ha lesz, akkor kígyózó sorok állnak-e majd az utcában, vagy éppen csak beszállingózik néhány kíváncsi járókelő. Mindkét változat távol áll az ideálistól, hiszen amiben minden árus és piacszervező titokban reménykedik az a kínálat és a kereslet egyensúlyának megtalálása. Vagyis, hogy pont annyi vásárló érkezik, amennyi árú van.  Azt nem mondhatom, hogy hosszú sorok kígyóztak volna az udvaron, de azt igen, hogy akik eljöttek, akár árusként, akár vásárlóként, azok jó hangulatban és elégedetten távoztak a piac végén.   A december 17-i -a hideg és a sötét miatt rövidebb- alkalom hasonló alapokról indult. Itt az előbb felsorolt termelők mellett helyet kaptak a BIOLA kozmetikai cég termékei is, illetve Kiss Katalin – Egyesületünk elnökségi tagja- finom lekvárjai Bátaszékről. Ekkor már Czeller Éva személyesen kínálta gazdaságuk áruit, ugyanakkor Terjéki József kecske-tejtermékeit az év ezen időszakában sajnos nélkülöznünk kellett.

Ez az alkalom is megerősített mindannyiunkat, hogy érdemes folytatni ezt a kezdeményezést.
Következő piacunkat május elejére tervezzük. A pontos dátum egyeztetés alatt áll. A végleges időpont és az árusok listája hamarosan fölkerül a honlapunkra.

Köszönet az eddigi bizalomért és továbbra is mindenkit szeretettel várunk!

2020.02.04.                                                                                                                                                                               

Treiber Gabriella   BdKE