Biodinamikus és Demeter kapcsolatok Magyarországon

Biodinamikus és Demeter kapcsolatok Magyarországon II. rész: Biodinamikus gazdálkodás – a földért és az emberért

Írásom ezen második részében már kevésbé fogok a statisztikákra koncentrálni. Azt próbálom felvázolni, hogy mi az egyre égetőbb aktualitása, jelentősége a biodinamikus szemlélettel és gyakorlattal termesztett élelmiszereknek − a címben megfogalmazottak vonatkozásában.

Hogy válik a biodinamikus munka a Föld-fejlődés, és azzal együtt az egyén fejlődésének meghatározó elemévé? És egyáltalán kiknek, milyen köröknek számít az, hogy merrefelé halad − erősen beárnyékolt − Földünk fejlődése, benne magával az emberrel, minden régről hozott és újonnan szerzett gondjaival, kríziseivel és bátorító örömeivel? Talán mondhatjuk, hogy a biodinamikus munka meghatározó mindazoknak, akik ezt művelik, akik az ilyen jellegű élelmiszereket előállítják, és azoknak is, akik e termékeket rendszeresen fogyasztják.

Az élelmiszerek biodinamikus lényegiségének megértése a fogyasztói körökben – az online térhódítás ellenére, vagy éppen amiatt – sokszor a szükségesnél még mindig kevésbé érvényesül. Ezen – egyebek mellett − a Demeter védjegy ismertebbé tétele is segíthet. A Koberwitzben elhangzott Rudolf Steiner-előadások olvasása és értelmezése nem egyszeri alkalomra szóló feladat. Évről évre, évszakról évszakra újból le lehet vennünk a polcról, hogy beleolvassunk egy aktuális fejezetbe, átfogóbb vagy kisebb részletbe. És mindig találhatunk újdonságokat benne!

E sorokat február 15-e előtt, az ilyenkor fennálló mély téli állapot időszakában írom. Ilyenkor a földben lévő kozmikus aktivitáshoz igazodhat belső figyelmünk is, ami segíthet megismerni a bolygók hatásait és az ezzel kapcsolatban lévő életfolyamatokat az emberben és a Földön. Ezzel bizonyos értelemben meg is érkeztünk a biodinamikus munka lényegéhez. Termelőként és fogyasztóként sem kerülhetjük el a kozmikus környezettel való kapcsolatok megismerésének útját, egyúttal földi létezésünk kozmológiai vonatkozásait. A biodinamikus szellemiség megragadásához és aktualitásainak továbbadásához évtizedes jelenlét, a tanácsadásokon és ismeretterjesztésen keresztül elnyerhető felvértezettség szükséges. Ez – egyebek mellett − odáig vezethet, hogy a jelölt a Biodinamikus Szövetség – Nemzetközi Demeter szervezet akkreditált tanácsadójává válhat. (www.biodynamic-advisors.org/verzeichnis-berater-innen)

Egy biodinamikus mezőgazdasági üzemben egyensúlyban lévő körforgás alakul ki az úgynevezett árunövények és takarmánynövények termesztése, a hozzáfűződő állattartás és trágyagazdálkodás, a komposztálás rutinja, a közösségi és fogyasztói kapcsolódások, az alkalmazott biodinamikus – lényegében kozmológiai − eljárások és területek között. Újra és újra szükséges ezekről beszélni, továbbképzéseket és tanfolyamokat tartani – mert bár eltelt közel 100 év, és itthon is egyre több a tapasztalat, mégis publikálásra javarészt a külföldi források kerülnek. Ugyanakkor örvendetes, hogy egyre szélesebb körben jelenik meg a hazai tapasztalatokból fakadó belső biztonság. Akár EU-bioellenőrzéssel és Demeter tanúsítással rendelkezik, akár bizalmi alapon tevékenykedik, egy gazdálkodó akkor mondhatja el magáról, hogy ő „biodinamikusan kertészkedő és gazdálkodó”, ha ismeri és orientációjában célul tűzte ki – jó esetben el is érte − a Biodinamikus Szövetség−Demeter International Gazdálkodási irányelveiben leírtakat. Ezek továbbra is az 1924-ben megtartott 2 Mezőgazdasági előadásokon alapulnak, de már több évtizedes gazdálkodási tapasztalattal felvértezetten és folyamatosan igazodva az újabb és újabb kihívásokhoz. Idetartozik, hogy a 2020. évi, szerkezetét tekintve radikálisan átalakított, de e formájában mindösszesen 1 évig érvényben volt, talán túlságosan is kibővített Irányelvek 2021-től ismét konszolidáltabbá vált, bizonyos fejezetei át- vagy visszakerültek egy ún. Felhasználói kézikönyvbe. A következő, 2022. évben az Irányelvek újabb, koncentrált verziója várható. Tekintsünk bizalommal a folyamatosan aktualizálódó Demeter/biodinamikus Irányelvekre akkor is, ha nem tervezzük a tanúsítás megszerzését.

A mostani időszak kihívásai miatt idéznék egy-egy részletet Rudolf Steiner Mezőgazdasági kurzusából, majd pedig a Demeter Irányelvekből is. A Mezőgazdasági kurzus 2. fejezetében olvashatjuk: „Tehát minden, ami a kozmosz távlataiból érkezik, nem direkt módon, nem közvetlen sugárzással hat, hanem a hatást először a föld veszi fel, s az sugározza vissza, felfelé. Ami tehát jótékonyan vagy károsan a talajból éri a növényeket, az a kozmosz visszasugárzása, ez egyenesen (a talajból) érkezve hat a levegőre és a vízre a föld felett.” (A magyar nyelvben a „föld” kisbetűvel és a „Föld” nagybetűvel írva mást és mást jelent, az eredeti német szövegben nem lehet ilyen egyszerűen különbséget tenni – mégis, az előadás szövegkörnyezete az, ami megkülönbözteti a Földre mint bolygóra és a földre mint termőterületre történő utalást. Ennek árnyalt megjelenítése a magyar nyelvű fordításban Mezei Ottóné munkásságának köszönhető.)

Az elmúlt hónapok alatt a felborzolt társadalmi és egyéni élethelyzetben komoly, mondhatni végleteket közelítő kihívások jelentek meg. Bárha bizonyos felületességgel is, de ismerve a hamarosan teljes létjogosultságot nyerő kommunikációs újdonságok várható hatásait, vagy akár egyes önkéntes vagy kötelező eljárások bevetését egy valós cél érdekében, mindezek függvényében mégis megerősíthetjük: a mezőgazdálkodás örök. Tessék tanulmányozni a biodinamikus/Demeter Irányelveket! Ennek legfrissebb verziója jelenleg angol, német és spanyol nyelven érhető el, a magyar nyelvű változat némi késéssel, de ugyancsak követni fogja, és mindig az érvényben lévő módosításokkal. Szeretnék itt néhány pontjára fókuszálni a biodinamikus munkát körbeíró, rendszerező Demeter Irányelveknek, ez alkalommal elsősorban azon jelenleg elérhető fejezetére, amely az alapvetően kizárt eljárásokat veszi sorba. Csak remélni lehet, hogy ezek az alapvetések egyetlen biodinamikus gazdának, a tudatos fogyasztóknak és támogató barátainknak sem kerülik el a figyelmét, amikor akár vásárlásukkal, vagy bármely más helyzetben a jövőt befolyásoló döntéseiket meghozzák. Az alábbiakban – ezt hangsúlyozni szükséges – a biodinamikus-Demeter tanúsítással rendelkező élelmiszerek előállításáról és feldolgozásáról van szó.

Alapvetően kizárt eljárások (eredeti kiemelésekkel)

■ Magas frekvenciás szárítás, vegyszeres szárítás (a sók kivételével) és a közvetlen szárítás fosszilis tüzelőanyagokkal nem megengedett. ■ Tilos a mikrohullámú sütő használata. ■ A magas frekvenciás infravörös kemencék használata tilos. 3 ■ Tilos a Demeter termékek kémiai tartósítása, például felületkezelés vagy kémiai tartósítószerekkel történő füstölés. ■ Tilos a metil-bromid alkalmazása a gyógynövények és fűszerek fertőtlenítésére. ■ Tilos a Demeter élelmiszerek (nyersanyagok) előállítása géntechnológiával módosított növények és állatok, vagy olyan adalékanyagok és / vagy segédanyagok segítségével, amelyek géntechnológiával manipulált organizmusokból állnak, vagy azok segítségével készülnek. Különös óvatosság szükséges a tipikus GMO-alapanyagok, például a szója esetében. Ezenkívül adalékanyagok, feldolgozási segédanyagok, enzimek és mikroorganizmusok / indító kultúrák esetében. ■ Tilos a Demeter élelmiszerek vagy azok összetevőinek ionizáló sugárzása vagy röntgensugárzása. Azoknál a vállalatoknál, amelyek röntgensugár-detektálást is alkalmaznak a Demeter termékeknél, és fokozott felelősségvállalási kockázatnak vannak kitéve, mentességet lehet kérni az adott nemzeti szervezet részéről erre a technológiára (ANGV 2: 7.18. Fejezet). ■ Italok szénsavnyomásos kezelése tilos. ■ Tilos a módosított keményítő kémiai vagy enzimatikus előállítása. ■ A folyékony füstölési eljárás kizárt. ■ Nem megengedett a módosító extrudálás − nagy nyomással és / vagy magas hőmérsékleten, amely nemcsak a termék fizikai alakját, hanem az eredeti anyag szerkezetét is megváltoztatja. Ez az irányelv a módosító extrudálást 75 °C és/vagy 90 bar nyomás határértékig engedi meg. ■ Kevéssé ismert a nanotechnológia emberi egészségre gyakorolt hatása. Ezért kritikusan tekintenek a nanotechnológia alkalmazására és a nanotechnológia segítségével előállított működési erőforrások, összetevők, anyagok és segédanyagok felhasználására a Demeter termékek feldolgozásakor. A nanoméretű szerkezetek elemzésének jelenlegi állása, a címkézésre vonatkozó nem kielégítő jogi feltételek, a finom portól az állatgyógyászati szereken át az ipari felületekig és a csomagolásig tartó számos belépési út, valamint a hagyományos és a modern antropogén hatások elválasztásának hiánya miatt a nanoanyagok, illetve a nanotechnológia jelenléte a Demeter termékekben jelenleg elvileg nem zárható ki. ■ Sejtfúziós technikákból származó fajták (CMS-fajták) használata nem megengedett a termesztésben és a feldolgozásban. Mint más géntechnológiai módszereknél, a magtermelés, a termesztés, a szállítás és a feldolgozás során is felmerül a szennyeződés problémája. A törvényes jelölés hiánya és a más biominőségi tulajdonságokkal párhuzamosan történő feldolgozás nehézzé teszi a fajtatiszta elkülönítést. Ha bioösszetevőket használnak, amikor a Demeter nyersanyagok nem állnak rendelkezésre, a gyártó fokozott gondossággal köteles kizárni a sejtfúziós technológiából származó eredetet, és ezt kiegészítő módon dokumentálni a CMS-fajtáktól való mentesség garantálásával. ■ A mikrokapszulázás általában tilos. ■ Tilos az élelmiszerek és nyersanyagok füstölése fertőtlenítés vagy a mikrobiológiai szennyeződés csökkentése céljából, kivéve a CO2 és az N2 felhasználását. ■ Az elektronikusan csávázott vetőmagok használata kizárt, ha rendelkezésre állnak az ezen irányelv alapján jóváhagyott alternatív módszerek. (BFDI 2021. évi Irányelvek, 3.2.2. fejezet)

És hogy ne maradjunk statisztikai kimutatások nélkül ez alkalommal sem, az adatvédelmi szabályozások betartása mellett is próbáltam feltérképezni, hogy hány szántóföldi gazdaság, állattartó, zöldség- és gyümölcskertészet és szőlészet van kis országunk határain belül, ahol a gazda rendszeresen használja a biodinamikus permetező és komposztoltó preparátumokat.4 Az összesítéshez az adatok elsősorban saját magamtól, másrészt azon barátaimtól származnak, akik évek óta maguknak és az érdeklődőknek közösen készítenek biodinamikus preparátumokat. A preparátumok egyik csoportja a tehénszarvban készülő és permetezéssel kijuttatott humusz és kvarcliszt permetező preparátum. A biodinamikus preparátumok másik csoportja a Rudolf Steiner szerteágazó kozmikus és növényismereti tudása alapján összeállított komposztoltó preparátumok sorozata. Ezek készítése ugyancsak hozzátartozik a teljes körű biodinamikus tevékenységhez. A preparátumokkal való munka, ezek éveken keresztül történő készítése és figyelmes használata sok tanulnivalót rejt magában.

Ma Magyarországon a Demeter-szerződéssel bíró gazdálkodókon kívül mintegy 50-60 kiskert és kertészet használja évek óta és rendszeresen a permetező és komposztoltó készítményeket. Ezen túlmenően nagyobb gazdaságok is megjelennek, akik esetenként ökológiai tanúsítással rendelkeznek, de a Demeter minősítést nem, vagy még nem kérték. Ezek összes területe változó, mintegy 100-120 hektárt érint – de nem lenne meglepő egy további ugrásszerű növekedés. Ezenfelül vannak, voltak, akik alkalomszerűen használták a komposztoltó preparátumokat, a több száz hektáros területükhöz tartozó szép számú állatállomány trágyájának oltására.

E jövőt építő tevékenységről szóló írás befejezéseként említést kell tennem a Magyarországon korábban biodinamikus irányban tevékenykedő, esetenként akár Demeter tanúsítással is rendelkező gazdaságokról is, akik az elmúlt 30 év során „megmérettettek”, és végül úgy döntöttek, hogy nem folytatják ezt a termesztési módot. Itt is nagy területek jelennek meg. Az 1990-től kezdődő „látókörben” − összesen mintegy 6.000-6.500 hektár területtel − 7-8, főként nagyüzemi gazdaság múltjáról van szó. Évtizedek távlatából visszatekintve mégis leírható, hogy ezek a biodinamikus fényből mára kikerült gazdálkodók és gazdaságok akkoriban többnyire külföldi tanácsadók és a hozzájuk csatlakozó kereskedőik inspirálására választották ezt a művelést – de megpróbálták! Az akkori gazdaságokban művelt termőföldek ma már nem részesülnek a biodinamikus eljárásokban. Csak sejthető, hogy az akkor valamilyen szinten érintettek egyszer majd ismét találkozni fognak e tevékenységgel − vagy ennek jövőbeli megjelenésével.

2021.02.10. Mezei Mihály Biodinamikus Szövetség – Demeter International tanácsadó