Biodinamikus preparátumokkal való munkák májusban és júniusban

Kedves barátaim,

május-június hónapra az alábbi, biodinamikus összefoglalót írtam:

A legalapvetőbb, hogy májusra a BD500 humusz permetezésekkel végezzünk lehetőleg valamennyi területünkön. Azonban kaszált, legeltetett gyepek esetében a kaszálást-legeltetést követően közvetlenül permetezhetünk 500-as humusz preparátummal.

Kvarcliszt preparátum

Most van itt az ideje a kvarcliszt preparátumok előkészítésének. Ott és akkor használjuk fel, ahol és amikor a növény növekedési folyamatának teljességében van:

a gabonaféléknél, a takarmánynövényeknél - amelyek hamarosan betakarításra kerülnek, de ugyancsak a gyümölcs- és zöldségtermesztésben, szőlő művelésben.

Ha a kvarc-impulzusát tovább szeretnénk erősíteni, - például azért, mert a terület nedvesebb, a takarmányunk túlhajtott - lehetséges a kvarcliszt preparátumot napi ritmusban használni, azaz három napon keresztül, reggelente permetezni. Ilyenkor nem is annyira a felhasznált preparátum mennyisége, ami a hangsúlyos, sokkal inkább a többszörös impulzus, ami a megismételt permetezés hatása lesz. Minden esetben a tavaszi időszakban a kvarcliszt preparátumot a délelőtt folyamán kell kikevernünk és kijuttatnunk.  

Humusz preparátum

Késői vetésnél - kukorica, napraforgó, a burgonya, vagy zöldség ültetéseknél a humusz preparátum még felhasználásra kerülhet. Ez délután kerüljön kipermetezésre. Ha az időjárás különösen meleg és a csupasz föld túl száraz és forró, akkor a permetezés a harmat leszállásával együtt történhet. Ideális, ha a permetezéssel együtt talajmegmunkálás is történik, így a permet a nedves talajra esik és azonnal hasznosul.

Különös lehetőség a permetező preparátum alkalmazásakor, száraz időjárási körülmények esetében a humusz és a kvarcliszt preparátum kombinált alkalmazása azon formában, hogy este a humusz kerül permetezésre, majd reggel a kvarcliszt. 

A kvarcliszt önmagában ebben az esetben erős gátló hatással bírna, és az életerőket visszaszorítaná. Az esti humusz permetezést ha reggel azonnal követi a kvarcliszttel történő permetezés, úgy mindkét preparátum támogatólag hat az életerőkre! 

Preparátum készítésről

A biodinamikus preparátumok esetében a fő gyűjtési időszaka most a virágoknak van. A pitypang már elvirágzott:. magasabban fekvő tájra vagy északabbra kell felmennie annak, aki ezt elmulasztotta volna.  A macskagyökér virág gyűjtése május közepétől esedékes, a kamilla és a friss cickavirág pedig júniusban. 

A mi éghajlatunkon a macskagyökér virág ritkábban fordul elő, így nehezebben is található meg. De keresése mindenkinek javallott, most, amikor e sorokat írom május közepén van a virágzásának ideje. A reggeli, délelőtti gyűjtést részesítsük előnyben, ilyenkor magasabb a nedvességtartalma is. 

Mindezek a preparátum növények eltérő és egyedi termőhelyet igényelnek, de az ezzel foglalkozó az idő haladtával megtanulja, hol keresse őket. Mégis, minden évben különös és izgalmas, hogy a növények hol lesznek megtalálhatók.

Júniusban azután a csalán preparátum-alapanyag is begyűjtésre kerül. A csalánt virágzás kezdetekor gyűjtsük be: a teljes növény - fél napos fonnyasztás követően - egy teljes évre kerül a földbe. ( Ügyeljünk arra, hogy jól megvédve tegyük a termőföldbe - lehet természetes anyagú zsákban, vagy fa-pallók között - jól megjelölve a helyét....hogy jövőre meg is találjuk.)

A preparátumok ellenőrzése

Fontos tevékenység ezekben a hónapokban az új, frissen kiásott preparátumok ellenőrzése és azt követően a folyamatok irányítása. Azt. hogy a preparátumok száraz, vagy nedves tárolása történik majd, szem előtt kell tartanunk. 

Egy kialakult felhasználási rutin esetében a nedves tárolás kerülhet előnybe - de ahol a felhasználás nem csak a saját üzemben történik és ezért tovább kerül tárolásra, -  mert a felhasználás ideje pontosan nem tervezhető - ott a száraz tárolás a célravezetőbb. 

Ha preparátumaink túl nedvesek, könnyen molyok támadhatják meg és meg is penészedhetnek.Kis időráfordítással a biodinamikus preparátumok érését az első hét folyamán úgy irányítsuk, hogy azt követően stabil tárolási állapothoz jussunk. 

Ehhez tartozik hogy a preparátumokat időről időre mozgassuk a tározóban, megelőzve a penészképződést, nedvesíthetjük is eső- vagy kútvízzel - ha nagyon szárazak lennének.

Komposztok oltása

A tavaszi, kora nyári időszakban az istállótrágya kihordásra kerülhet és - az üzem vagy a kertészet szerkezetétől függően - komposztba kerül lerakásra. Általában már a majd felhasználásra kerülő területen, ahol minél előbb be kell őket oltani! Ha lehetséges, kerüljük a túlzott napsütötte helyeket, a kiszáradás elkerülésére. Ha sikerül azonnal be is oltanunk az összerakott trágyát, vagy kertészetekben sok esetben vegyes komposztot - szépen betakarva fű nyesedékkel, szalmával - jobb eredményt érhetünk el. Az intenzív gazdálkodásban akár a másodvetések elé is szórhatunk érett komposztot.

Ahol az állatok húgylevét sikerül külön aknába gyűjteni, ott - természetesen preparátummal való beoltásukat követően, mintegy  5-6 héttel - az egészséges növekedést segíthetjük ennek óvatos felhasználásával - például a paprika növények tövéhez locsolva. 

A fenti összefoglaláshoz Dr Uli Johannes König ( Forschungsring für Biologisch-Dynamische Wirtschaftsweise e.V, Darmstadt ) nemrég megjelent cikkéből  

(Lebendige Erde, 3/2016) is használtam fel részleteket - a meglévő, szerényebb hazai tapasztalatokkal kiegészítve.

Mindezekhez kívánok  a  május fényeiből való feltöltődést és jó egészséget!

 

Mezei Mihály